Vliv živočišné výroby na spotřebu vody

Česká veganská společnost

Výzva Omezení živočišné produkce

To, co jíme, nemá vliv jen na naše zdraví, ale také na planetu. Nadměrná konzumace
živočišných produktů je nevhodná nejen z hlediska našeho zdraví, ale také neudržitelné z
hlediska životního prostředí. Odvětví živočišné výroby je největším světovým uživatelem
zemědělské půdy a hraje také významnou roli při změně klimatu, využívání půdy, vody ztráty a
biodiverzity. Celosvětová produkce masa se podle odhadů Organizace OSN pro výživu a zemědělství
více než zdvojnásobí z 229 milionů tun v roce 1999 na 465 milionů tun v roce 2050
a produkce mléka naroste z 580 na 1 043 milionů tun.

Živočišná výroba je klíčovým hráčem ve zvyšování spotřeby vody. Až třetina vody spotřebované
v zemědělství se využije v živočišné výrobě. Kromě spotřeby vody na pěstování krmiva je
velkým problémem také znečištění vody živinami a fosforem z umělých hnojiv, antibiotiky,
hormony či těžkými kovy.

Na tunu produktu mají živočišné potraviny obecně větší vodní stopu než rostlinné produkty.
Totéž platí v přepočtu na kalorie. Průměrná vodní stopa na kalorie pro hovězí maso je 20x vyšší
než u obilovin. Co se týče bílkovin, vodní stopa pro bílkoviny z mléka, vajec a kuřecího masa je
asi 1,5x větší než pro bílkoviny z luštěnin. U hovězího masa je vodní stopa na gram proteinu 6x
větší než u luštěnin. Zkuste si příště místo z hovězího masa připravit fazolový burger podle
našeho receptu.

Nikdo z nás nemůže mít nulovou vodní stopu co se týče potravy, protože všichni musíme jíst.
Nicméně to, jak si vybíráme co si dáme k jídlu a jak se budeme celkově stravovat, může pomoci
snížit dopad naší stravy na denní spotřebu vody.

V tabulce najdete porovnání jednotlivých potravin z hlediska náročnosti na spotřebu vody.

Produkt Počet litrů na kilogram Počet litrů na gram
bílkovin
Počet litrů na gram
tuku
Cukrové plodiny 197
Zelenina 322 26 154
Ovoce 962 180 348
Obiloviny 1644 21 112
Olejnaté plodiny 2364 16 11
Luštěniny 4055 19 180
Hovězí maso 15415 112 153
Kuřecí maso 4325 34 43
Vepřové maso 5988 57 23
Mléko 1020 31 33
Vejce 3265 29 33

Fazolový burger

Suroviny:

  • 340 gramů uvařených fazolí
  • 1 středně velkou nadrobno nakrájenou cibuli
  • ¼ čajové lžičky chilli
  • 4 lžíce strouhanky
  • Hrst koriandru či jiných bylinek
  • 1 čajovou lžičku soli
  • ¼ čajové lžičky pepře
  • 2 lžíce oleje
  • 1 nastrouhaná mrkev či červená řepa

Postup:

V míse rozmačkejte fazole mačkadlem na brambory. Přidejte ostatní ingredience a pečlivě
promíchejte. Dochuťte dle potřeby a nechte 15 minut odležet v lednici. Tvarujte burgery, které
můžete z obou stran opéct na pánvi nebo v troubě (cca 30 minut na 180 stupňů. V polovině
pečení otočte).¨

Zobrazit profil ambasadora

Další příspěvky výzvy Omezení živočišné produkce

Důležitý doplněk u bezmasé stravy

Zobrazit více