Přidej se PřihlásitPřihlásit

Lokální produkty

Víš, odkud pochází tvoje jídlo? Čočka z Kanady, rajčata ze Španělska, rýže z Myanmaru. Potraviny urazí průměrně několik tisíc kilometrů, než se nám dostanou na talíř. Zaměř se na lokální potraviny.

Zobrazit více

Přijmout výzvu

Co ve výzvě můžu dělat?

Kupuj sezonní ovoce a zeleninu

Kupuj sezonní ovoce a zeleninu

Sezonní lokální ovoce a zelenina jsou super, a když zrovna není sezona, tak se podívej po ovoci a zelenině, které dlouho vydrží. Česká jablka, brambory, červenou řepu a mrkev najdeš téměř všude.

Zaměř se na plodiny vypěstované v Česku

Zaměř se na plodiny vypěstované v Česku

Rýži v České republice na poli nenajdeš, ale třeba pohanku, pšenici, jáhly, fazole, kroupy nebo hrách ano.

Zorientuj se v popisech potravin

Zorientuj se v popisech potravin

Popis „vyrobeno v Česku“ nebo „česká potravina“ ještě nemusí znamenat, že všechny složky výrobku pochází z České republiky.

Vař si doma

Vař si doma

Pokud chceš důsledně dodržovat tuto výzvu, tak si budeš muset vařit doma. Nebo snad znáš restauraci, kde vaří ze 100 % českých surovin?

Podporuj místní zemědělce

Podporuj místní zemědělce

Zapoj se do komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) nebo biobanky. Choď na trhy, kde prodávají místní zemědělci, nebo je kontaktuj přímo.

Zaměř se na lokální produkty

Zaměř se na lokální produkty

U potravin to nekončí, stejný přístup můžeš zkusit u všech různých produktů, které si kupuješ, a hledat k nim lokální alternativu.

Přijmout výzvu

Vytvoř si účet, bloguj a sdílej zážitky ze své EKOvýzvy.

    Vyplněním formuláře souhlasíš se zpracováním osobních údajů

    Co se děje v ekovýzvě

    Dnes o mase a nemase

    Dnes o mase a nemase

    Zdravím všechny! Dnes bych se ráda podělila o svou zkušenost s masem a nemasem. Včera jsme k obědu vyzkoušeli tento veganský Garden gourmet burger. Chuťově to opravdu nebylo špatné. Ještě se chystáme vyzkoušet Beyond meat, ať můžeme srovnávat. Ale musím říct, že s největší pravděpodobností už si tento produkt nekoupím. Proč? Protože maso raději vynechám […]

    Sdílet Celý příspěvek
    Cesta ke zdraví alternativní medicínou

    Cesta ke zdraví alternativní medicínou

    Ahoj, Má ekovýzva je tenhle rok zaměřená na téma „bez jedovatých látek“. Podporuji alternativní metody léčby a ráda bych vás s nimi seznámila. 🙂 Před pár dny mne postihl zánět nosohltanu a dýchacích cest, jelikož k lékaři chodím jen ve výjmečných případech, hledala jsem způsob, jak bych si mohla pomoci sama. První kroky vedly k […]

    Sdílet Celý příspěvek
    ROSTLINNÝ VAŘENÍ Z LOKÁLNÍCH PRODUKTŮ A JEŠTĚ LEVNĚ

    ROSTLINNÝ VAŘENÍ Z LOKÁLNÍCH PRODUKTŮ A JEŠTĚ LEVNĚ

    Nedávno vyšla skvělá Kuchařka ze Svatojánu od Evy Francový, plná chutných rostlinných receptů. Eva je známá tím, že kromě toho, že vaří moc dobře, se taky soutředí  hlavně na levná, výživná jídla, často z lokálních potravin. Takže hned několik věcí, o kterých tahle Ekovýzva je. Můžu  doporučit !

    Sdílet Celý příspěvek
    Moje přírodní ranní skincare

    Moje přírodní ranní skincare

    Kůže je největším orgánem našeho těla. Musíme tak dbát na to, co na ni dáváme. Nikdy jsem neměla problém s kosmetikou, kterou jsem používala. Až jsem jednoho dne narazila na to, že se mi na některých místech obličeje tvoří menší ekzém. Sice jsem už dřív věděla, co všechno se do kosmetiky dává, ale teprve v […]

    Sdílet Celý příspěvek
    Na pivo nejen do velkých pivovarů

    Na pivo nejen do velkých pivovarů

    Dneska máme pátek, což pro mnohé z nás znamená volný víkend a s ním spojená setkání s přáteli či rodinou. Pokud tedy pomineme fakt, že se tak děje i v běžném pracovním týdnu. Pátk jsou zkrátka svátky a všichni se snažíme využít toho, že nemusíme  sobotu vstávat do práce – alespoň většinou. A tak zalézáme […]

    Sdílet Celý příspěvek
    Dnes o jídle

    Dnes o jídle

    Den šestý Velmi často chodím obědvat do Brna na Mendlovo náměstí do Avatáru. Je to vegetariánská restaurace, která má už nějakou tu historii. Od května se změnili majitelé a také jídlo. Mně osobně toto jídlo vyhovuje víc než předchozí. Nemají sice všechno z lokálních potravin, ale tvoří slušný podíl. Navíc jsou to bezvadní lidé, kteří […]

    Sdílet Celý příspěvek