Přidej se Přihlásit

Lokální

Víš, odkud pochází tvoje jídlo? Čočka z Kanady, rajčata ze Španělska, rýže z Myanmaru. Potraviny urazí průměrně několik tisíc kilometrů, než se nám dostanou na talíř. Zaměř se na lokální potraviny.

Zobrazit více

Přijmout výzvu

Co ve výzvě můžu dělat?

Kupuj sezonní ovoce a zeleninu

Kupuj sezonní ovoce a zeleninu

Sezonní lokální ovoce a zelenina jsou super, a když zrovna není sezona, tak se podívej po ovoci a zelenině, které dlouho vydrží. Česká jablka, brambory, červenou řepu a mrkev najdeš téměř všude.

Zaměř se na plodiny vypěstované v Česku

Zaměř se na plodiny vypěstované v Česku

Rýži v České republice na poli nenajdeš, ale třeba pohanku, pšenici, jáhly, fazole, kroupy nebo hrách ano.

Zorientuj se v popisech potravin

Zorientuj se v popisech potravin

Popis „vyrobeno v Česku“ nebo „česká potravina“ ještě nemusí znamenat, že všechny složky výrobku pochází z České republiky.

Vař si doma

Vař si doma

Pokud chceš důsledně dodržovat tuto výzvu, budeš si muset vařit doma. Nebo znáš snad restauraci, kde vaří ze 100 % lokálních surovin?

Podporuj místní zemědělce

Podporuj místní zemědělce

Zapoj se do komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) nebo biobanky. Choď na trhy, kde prodávají místní zemědělci, nebo je kontaktuj přímo.

Zaměř se na lokální produkty

Zaměř se na lokální produkty

U potravin to nekončí, stejný přístup můžeš zkusit u všech různých produktů, které si kupuješ, a hledat k nim lokální alternativu.